Belgelendirme
+90 212 702 40 00
Laboratuvar
+90 212 702 30 00
Muayene > Spesifik Muayeneler

Asansörlerin Muayenesi

İnsanlar her zaman bir şeyleri kaldırmanın yollarını aramıştır. Bu tür aletlerin ilk örnekleri üçüncü yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yunan matematikçi ve fizikçi Arşimed, kenevir ipini kullanarak, hayvanlar ve su çarkları ile çalışan bir asansör tasarlamıştır.

Ancak bugün kullanılan anlamda ilk asansörler sanayi devriminden sonra olmuştur. 1823 yılında, iki İngiliz mühendis, turistlere Londra siluetini göstermek amacı ile bir platform inşa etmişlerdir. Birkaç yıl sonra bu tasarım, buhar gücü, bir kayış ve karşı ağırlık eklenerek daha geliştirilmiştir. Ancak bu ilk örneklerin tehlikeli ve güvensiz oldukları tartışılmaz.

1852 yılında Amerikalı sanayici Otis, dikey taşımacılıkta devrim yaratan bir güvenlik freni kullanmıştır. Bu şekilde kayışlar kopsa bile kabin düşmemekte ve yerinde kalmaktadır. Bu ilk güvenlikli asansör 1857 yılında New York’ta kurulmuştur. Bugün Otis, dünyanın en büyük asansör ve yürüyen merdiven firmasıdır.

Günümüzde asansörlerin güvenli kullanımı, üretici firmanın talimatları doğrultusunda düzenli bakımlarının ve yıllık denetimlerinin yapılmasına bağlıdır. Bu denetimler, sadece yasal düzenlemelere uymak için değil, çalışanların ve kullanıcıların sağlık ve güvenliği için önemlidir. Ama denetimler aynı zamanda asansörlerin kullanım ömrünü uzatmak için önemli veriler sağlamaktadır. İleride olması muhtemel problemler için erken uyarı sağlar.

Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:

  • TS EN 13015+A1 Asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı - Bakım talimatları için kurallar

  • TS EN 81-3 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları - Bölüm 3: Elektrikli ve hidrolik servis asansörleri

  • TS EN 81-20 ... Bölüm 20: İnsan ve yük asansörleri

  • TS EN 81-80 ... Bölüm 80: Mevcut yolcu ve yük asansörlerinin güvenliğini geliştirme kuralları

  • TS EN 60204-32 Makinalarda güvenlik - Makinalardaki elektriksel cihazlar - Bölüm 32: Yük kaldırma makinaları için kurallar

Kuruluşumuz spesifik muayene hizmetleri kapsamında asansörlerin muayenesi hizmetleri de vermektedir. Bu hizmetler sayesinde işletmeler, güvenli, hızlı ve kesintisiz bir şekilde, daha etkin, yüksek performanslı ve kaliteli üretim yapmaktadır.

Spesifik muayene hizmetleri kapsamında verilen asansörlerin muayenesi hizmetleri, bu yönde kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerden sadece bir tanesidir. Bunun dışında başka birçok muayene hizmetleri de verilmektedir.

Muayene Süreci
İlk Değerlendirme

Başvuru alınır ve kuruluşun, hangi araçlar için nasıl bir muayene hizmeti almak istediğine dair yol haritası çizilir.

Muayene Süreci
Muayene İçin Hazırlık

Kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler için NDT veya görsel olarak uzman ekip tarafından gerçekleştirilir.

Muayene Süreci
Rapor Sunumu

Yetkili ve uzman denetmenlerce; muayene sonucunda edinilen veriler akredite muayene raporu olarak hazırlanır ve işletmeye sunulur.